djepvalcea


Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 64 din 26 ianuarie 2011, Hotărârea Guvernului nr.255/2024, pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă
 Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată;

HG 255/2024 Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă,

Cererea de divorţ pe cale administrativă se face în scris, se depune şi se semnează personal de către ambii soţi, în faţa ofiţerului de stare civilă delegat de la S.P.C.L.E.P sau primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau pe raza căreia se află ultima locuinţă comună a soţilor.
Click aici pentru descărcarea cererii de divorț

În cererea de divorţ fiecare dintre soţi declară pe propria răspundere:
a) că este de acord cu desfacerea căsătoriei;
b) că nu are copii minori cu celălalt soţ, născuţi din căsătorie,din afara căsătoriei sau adoptaţi împreună cu acesta;
c) că nu beneficiază de consigliere juridică sau tutela specială;
d) că nu a mai solicitat altor autorităţi desfacerea căsătoriei;

La depunerea cererii de divorţ sunt necesare următoarele documente:

  1. a) certificatele de naştere şi căsătorie ale soţilor, în original;
  2. b) documentele cu care se face dovada identităţii, în original;
  3. c) dovada achitării taxei pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă.

Dovada identităţii se poate face cu unul dintre următoarele documente:

  1. a) pentru cetăţenii români, act de identitate sau paşaport emis cu menţionarea ţării de domiciliu, aflat în termen de valabilitate;
  2. b) pentru cetăţenii Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene - documentul de identitate sau paşaportul emis de statul aparţinător, aflat în termen de valabilitate;
  3. c) pentru apatrizi - paşaport emis în baza Convenţiei privind statutul apatrizilor din anul 1954, însoţit de permisul de şedere pe termen lung sau permisul de şedere temporară, după caz.

 

 Cetăţenii străini fac dovada identităţii:

  1. a) în România - cu paşaportul emis de statul ai cărui cetăţeni sunt, în care să fie aplicată viza de intrare pe teritoriul României; viza trebuie să fie valabilă atât la data depunerii declaraţiei de căsătorie, cât şi la data oficierii căsătoriei;
  2. b) în străinătate - cu actul de identitate sau paşaportul emis de statul ai cărui cetăţeni sunt; din documentele prezentate trebuie să rezulte că deţin, atât la data depunerii declaraţiei, cât şi la data oficierii căsătoriei, un drept de şedere legală în statul în care se solicită înregistrarea căsătoriei.

(6) Cetăţenii străini cărora li s-a acordat o formă de protecţie internaţională în România fac dovada identităţii cu următoarele documente:

  1. a) document de călătorie emis în baza Convenţiei de la Geneva din 1951;
  2. b) documentul de călătorie pentru străinii care au obţinut protecţie subsidiară.

 Cetăţenii străini solicitanţi de azil în România fac dovada identităţii cu paşaport emis de statul ai cărui cetăţeni sunt, însoţit de documentul temporar de identitate.

*În cazul cetăţenilor străini, certificatele de naştere trebuie să îndeplinească cerinţele de legalitate prevăzute în convenţiile internaţionale şi tratatele încheiate între România şi statele ai căror cetăţeni sunt.
*În cazul persoanelor care nu cunosc limba română, depunerea cererii de divorţ se face în prezenţa unui traducător autorizat, iar în cazul persoanelor surdomute, a unui interpret.

Cererea de divorţ se soluţionează la expirarea termenului de 30 de zile calendaristice calculate de la data depunerii cererii.

La expirarea termenului de 30 de zile calendaristice, ofiţerul de stare civilă delegat verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat, solicitând o declaraţie de menţinere a cererii de divorţ.

În situaţia în care ambii soţi, sau numai unul dintre aceştia, înţeleg/înţelege să renunţe la divorţ, completează o declaraţie de renunţare la cererea de divorţ.

(1) Dacă sunt întrunite condiţiile prevăzutede lege, ofițerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, alocă de îndată număr certificatului de divorţ din Registrul unic al certificatelor de divorţ, emite certificatul de divorţ în format fizic, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 16la H.G. 255/2024 sau electronic, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 17 la H.G.244/2024, şi reţine certificatul de căsătorie emis de autorităţile române în vederea anulării.

În caz de pierdere, distrugere sau furt al certificatului de divorţ, ofiţerul de stare civilă eliberează o copie, conformă cu originalul aflat în arhiva electronică, în baza cererii formulate de către unul dintre foştii soţi, personal sau prin împuternicit cu procură specială, şi înregistrate în Registrul local de intrare-ieşire

Denumire fișier Mărime fișier Descarcă / vizualizează
Cerere de divorț 63.45 KB Descarcă